miercuri, 18 februarie 2009

Uniunea Europeana ne boteaza legumele

Un ordin semnat la sfarsitul lunii ianuarie de ministrul agriculturii, Dan Motreanu, a dat nastere trifoiului alb Carmencita sau pepenelui galben Roxana. Integrarea in Uniunea Europeana va schimba denumirea mai multor soiuri de plante
cultivate in Romania, daca erau deja inregistrate sub acelasi nume intr-o alta tara membra. La fel se intampla cu produsele din aproape toate domeniile, mai putin cu cele care au fost inregistrate ca fiind „europene”.

Prin urmare, denumirea guliei Favorit se schimba in Productiv. Acelasi ordin prevede ca pepenele verde sa devina Georgel, iar cel galben se schimba din Mary in Roxana. De asemenea, fasolea Solara va capata denumirea autohtona Dabuleni, iar fostul orz Adi devine Amical.

Profesorul Niculai Dragomir, inventatorul soiului de trifoi alb Carmen, s-a vazut nevoit sa schimbe denumirea plantei in Carmencita, pentru ca o planta cu acelasi nume fusese anterior inregistrata intr-o alta tara din UE. „Pentru a putea comercializa soiul de trifoi alb pe piata unica am fost nevoit sa ii schimb numele, astfel incat produsul
meu sa nu fie confundat cu un altul, cu acelasi nume, in Catalogul Oficial al Soiurilor valabil in tot spatiul Uniunii”, ne-a declarat Dragomir, care este si directorul general al Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajisti din Timisoara.

Fara costuri suplimentare

Potrivit ordinului semnat de ministrul agriculturii, 72 de soiuri de plante isi vor schimba numele intrucat au fost anterior inregistrate in alte tari membre ale Uniunii Europene. Cei mai multi cercetatori in agricultura au ales noile denumiri ale soiurilor din numele proprii cu rezonanta autohtona - Ozana (un soi de porumb care se numea inainte Dana), Marius (soi de golomat) sau rosia Augustina.

Potrivit secretarului general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu, procesul de schimbare a denumirilor diferitelor soiuri de plante nu va presupune costuri suplimentare pentru autoritati.

Soiuri

Specia Denumirea veche Denumirea noua

Varza Alba Larissa Laredia

Dovleac Cory De Bihor

Lucerna Dana Daniela

Orzoaica Avant Bogdana

Grau Rubin Padureni

Porumb Natalie Kiskun Natalie