vineri, 20 februarie 2009

Averile preotilor au scapat de control

Senatorii PSD, PRM si PC din Comisia juridica au decis, ieri, ca sefii cultelor religioase sa fie exclusi din categoria persoanelor vizate de viitoarea Agentie Nationala de Integritate (ANI). Amendamentul de eliminare a fost propus de social-democratul Serban Nicolae, iar in favoarea lui s-au pronuntat reprezentantii PSD, PC si PRM, dar si senatorul PNL Norica Nicolai.

In loc sa inainteze in dezbaterile pe marginea Legii ANI, senatorii juristi au revenit, ieri, la un articol votat anterior. Concret, este vorba de articolul prin care se instituia obligatia declararii averii pentru toate categoriile de persoane numite in functie de presedintele Romaniei, de Parlament, de Guvern sau de primul ministru. Social-democratul Serban Nicolae a insistat insa sa se completeze textul deja adoptat si sa se stabileasca o exceptie pentru "persoanele apartinand cultelor religioase". Ca argument s-a invocat faptul ca, de la un anumit nivel, sefii cultelor sunt numiti de presedinte si ca preotii nu poseda oricum averi. In replica, secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Katalin Kibedi, a explicat ca exista "dovezi clare" de-spre preoti care au inscris in cartea funciara dreptul de proprietate sau care sunt salarizati de la bugetul de stat. In ciuda opozitiei ministerului, reprezentantii PSD, PC si PRM au reusit sa impuna noua modificare de substanta. Opozitia a fost ajutata, din nou, de senatorul PNL Norica Nicolai. Impotriva amendamentului s-au pronuntat udemeristul Peter Eckstein Kovacs si liberalul Mario Oprea, in vreme ce democratul Dorel Jurcan s-a abtinut.
Modificarea Legii ANI s-a produs
in contextul in care reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au cerut, in repetate randuri, sa nu fie controlate averile ierarhilor, pe motiv ca acestia nu ar dispune de averi personale si ca s-ar aduce o "grava atingere" autonomiei BOR si cultelor religioase legal recunoscute. Cand Legea ANI a ajuns la Senat, Patriarhul Teoctist s-a adresat, in scris, conducerilor celor doua Camere solicitand scoaterea ierarhilor din categoria persoanelor controlabile. "Avand in vedere interdictia legala si canonica de a dispune de averi personale (...) in numele Sfantului Sinod al BOR, consideram inadecvata includerea personalului din conducerea cultelor religioase, respectiv a ierarhilor Bisericii noastre in proiectul de lege privind declararea si controlul averilor si solicitam eliminarea acestei prevederi care aduce o grava atingere autonomiei BOR si cultelor religioase legal recunoscute din Romania", se arata in epistola adresata de Teoctist Parlamentului.


Marius Oprea, consilierul premierului pe probleme de securitate: "Este o gaselnita pre-electorala"

"Este o demagogie si o gaselnita pre-electorala. Este o pata pe obrazul reprezentantilor cultelor religioase care au insistat ca aceasta exceptie sa fie prevazuta in lege. Se merge pe aceeasi idee: sa facem legi, dar fara sa le modificam in mod esential. La fel s-a intamplat si cu Legea CNSAS cand acelasi domn (n.r. - senatorul PSD Serban Nicolae) a avut initiative similare, cum ar fi excluderea liderilor PCR din categoria colaboratorilor fostei Securitati."
(Cristina Dobreanu)