vineri, 20 februarie 2009

Adio, dragă Mona!

Cândva cea mai populară femeie politician din România, Mona Muscă îşi vede cariera ruinată

Mona Muscă şi-a anunţat ieri demisia din Camera Deputaţilor şi din PLD ca urmare a deciziei Curţii de Apel prin care Justiţia a confirmat verdictul de poliţie politică pus iniţial de CNSAS. Fosta deputată a avut angajament cu Securitatea, căreia i-a livrat informări sub numele de cod Dana.

Mona Muscă riscă închisoarea pentru fals în declaraţii publice, în condiţiile în care, la depunerea candidaturii sale
ca parlamentar, a specificat într-un act public că nu a colaborat cu Securitatea. Preşedintele CNSAS, Claudiu Secaşiu, a declarat că instituţia va sesiza, potrivit prevederilor legale, procurorii în cazul inadvertenţelor existente între declaraţia de necolaborare cu poliţia politică a acesteia şi verdictul Curţii de Apel. "Decizia Curţii de Apel este nedreaptă, incorectă şi nu ţine cont în niciun fel de probele şi dovezile care nici măcar nu pot să ducă la ideea de încălcare a drepturilor omului", a declarat proaspăta demisionară. Mona Muscă a susţinut că, după 17 ani de politică în interesul altora, nu se simte "învinsă", dar vrea ca prin acest gest să nu-i legitimeze „pe cei care într-adevăr ar avea motive să nu rămână în parlament" şi să protejeze „imaginea liberal-democraţilor" de noi atacuri. Demisia ar mai fi dictată şi de faptul că prezenţa şi munca sa în Parlamentul României, în actualul context, "nu ar mai fi nici pe departe atât de eficientă cum a fost până acum". Mona Muscă a arătat că, în cazul în care ar fi ales să-şi finalizeze mandatul dat de electorat, gestul ar fi fost interpretat ca fiind unul din interes pur personal.

Diva politică a anilor ’90

La capătul a 17 ani din ceea ce părea o carieră politică de invidiat, fosta parlamentară a devenit primul politician care iese din scenă pentru colaborarea cu Securitatea. Culmea ironiei, în ultimii ani ea s-a erijat în postura unuia dintre cei mai vehemenţi susţinători ai adoptării şi aplicării Legii lustraţiei.

Până anul trecut, Mona Muscă era cea mai apreciată femeie din politica postdecembristă, bucurându-se de simpatia populaţiei, care o credita cu cea mai mare cotă de încredere acordată unui politician, cu excepţia preşedintelui Traian Băsescu. Tăinuirea angajamentului său de Securitate şi dezvăluirea trecutului de informator au şters cu buretele toate realizările sale, fiind în final renegată chiar şi de societatea civilă, până atunci fidelă susţinătoare a imaginii şi activităţii sale.

Trei mandate de deputat

Mona Muscă s-a implicat în politică la începutul anilor ’90, ca membră a Alianţei Civice şi apoi în Consiliul Naţional al partidului cu acelaşi nume. Alianţa Civică s-a remarcat în acea perioadă ca una dintre cele mai active organizaţii dintre cele care au militat împotriva regimului Iliescu.

În PNL Mona Muscă şi-a construit imaginea de liberal reformator, politician eminent, apărător al drepturilor femeii. Din anul 1996, a cumulat trei mandate de deputat PNL. Înainte să fie deconspirată ca turnător la Securitate, ea a propus parlamentului Legea lustraţiei, adoptată deja în Senat, prin care se interzice celor care au fost colaboratori ai Securităţii ca poliţie politică să candideze la funcţii de demnitate în stat. După alegerile parlamentare din anul 2004, a ajuns ministru al culturii. A demisionat în semn de protest faţă de politica premierului Tăriceanu. Mona Muscă a negat că a colaborat cu Securitatea. Acum se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Decizia Curţii de Apel este nedreaptă, incorectă şi nu ţine cont în niciun fel de probe şi dovezi
Mona Muscă

Radu Filipescu, preşedintele GDS: Ar fi foarte greu să mai revină vreodată în politică

Preşedintele Grupului pentru Dialog Social, Radu Filipescu (foto), spune că Mona Muscă "nu şi-a administrat bine o situaţie gravă din trecut" şi că gestul său de a renunţa la viaţa politică este urmarea situaţiei ambigue în care se află şi a presiunii puse asupra ei. "Plătim murdăria în care ne-a băgat regimul trecut, care a reuşit să compromită foarte mulţi oameni de bună calitate. Varianta retragerii te salvează de la o situaţie în care poţi fi atacat. Ar fi o încercare foarte grea aceea de a mai reveni vreodată în politică", a afirmat Radu Filipescu.