miercuri, 18 februarie 2009

Batalia pentru ASIROM

Fosta Administratie a Asigurarilor de Stat (ADAS) a fost scoasa la privatizare in anul 1998. De aceasta afacere s-a ocupat Gheorghe Ionescu, fost director general la Fondul Proprietatii Private, ulterior administrator la ASIROM, ěTutunul Romanesci si Rafinaria ASTRA ROMANA Ploiesti. Prin mai multe inginerii financiare, firmele magnatului Niculae, SC INTERAGRO SA si Rafinaria ASTRA, au ajuns sa controleze, in timp, 40,55% din companie, respectiv 17,79 procente. Detinand controlul acestei societati de asigurari
, cu 58,34% din capitalul social, Ioan Niculae a recurs la tot felul de smecherii pentru a-i indeparta din actionariat pe ceilalti investitori, printre care s-au numarat statul, prin intermediul actualei Autoritati pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Fondul de Investitii Broadhurst Investments Ltd. si persoana fizica Tiberiu Bica Postelnicu, nepotul fostului sef al Securitatii lui Ceausescu, Tudor Postelnicu. Din cauza manevrelor de culise si a proastei administrari controlate de magnatul zimncean, ASIROM a ajuns intr-o situatie foarte dificila, atat din punct de vedere financiar, dar mai ales din cauza diminuarii increderii populatiei in companie.

In urma privatizarii cu cantec orchestrate de cuplul Musetescu - Niculae, participarea statului la capitalul social al ASIROM a fost diminuata de la 43,52 procente, la 6,38 procente. Fostul ministru al Privatizarii chiar se lauda pentru spectaculoasa afacere pe care ar fi facut-o APAPS, in sensul ca valoarea cotei statului s-ar fi majorat de la 7,7 miliarde de lei, la 70 de miliarde de lei, iar numarul actiunilor detinute a ramas neschimbat. Ce n-a spus Ovidiu Tiberiu Musetescu, crezandu-i pe romani niste tampiti, este ca actiunile cu care statul a ramas nu mai valoreaza mare lucru, din cauza inflatiei si a faptului ca nimeni nu doreste sa cumpere 6,38% din ASIROM si sa se asocieze cu rechinul Niculae. Aceasta afirmatie a fost sustinuta ulterior de numeroasele tentative disperate ale APAPS - AVAS de a-si vinde actiunile, soldate cu tot atatea lamentabile esecuri. Aici se pune urmatoarea intrebare: daca magnatul voia sa acapareze cat mai multe procente din ASIROM, de ce actiunile AVAS n-au fost cumparate de firmele pe care le controleaza? Acestea nu erau bune? Raspunsul este simplu: pentru ca statului ar fi trebuit sa-i achite valoarea reala, ori societatile lui Niculae se confrunta in permanenta cu lipsa de lichiditati. Adica, in contabilitatea consortiului INTERAGRO nu se prea gasesc bani curati, ci mai mult datorii.

Cardasie securista

Tiberiu Bica Postelnicu, si el fost securist, a intretinut cu Ioan Niculae o relatie de prietenie de lunga durata. Acesta a pus pe picioare una dintre cele mai importante companii de distributie a tigarilor, TOTAL DISTRIBUTION GROUP. Fireste ca dupa acapararea Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" (SNTR) SA, Niculae a colaborat strans cu Postelnicu, in interesul ambelor parti.

La un moment dat, SNTR avea de dat clubului de fotbal ASTRA Ploiesti, gestionat tot de Niculae & Co, suma de doua miliarde de lei. Si cum era mai lesne sa plateasca in tigari - contabilizarea acestora putand fi usor masluita - a apelat la serviciile amicului securist. In continuare prezentam stenograma inregistrarii convorbirii telefonice dintre cei doi, interceptata de Serviciul Roman de Informatii in decembrie 2001, prin care s-a realizat o dubioasa tranzactie.

"Nu e nici o complicatie"

Ioan Niculae: Am o intrebare si tu imi spui daca ma poti ajuta sau nu. Noi avem de recuperat, clubul de fotbal ASTRA, de la SNTR, circa doua miliarde de lei. Cand am iesit, nu le-au mai dat, bineinteles, ca nu mai erau prieteni cu ei. Daca iti dau tigari de banii astia, poti sa dai tu, luni sau marti, suma la...

Tiberiu Bica Postelnicu: Sigur ca da.

I.N.: Deci, eu iti dau tigari pe ele.

T.B.P.: Da, si eu virez banii acolo.

I.N.: Si tu virezi banii acolo. Trebuie sa dam niste prime la baietii astia.

T.B.P.: Si-atunci, cum facem? Adica, gasim noi modalitatea.

I.N.: Ce, compensare?

T.B.P.: Da.

I.N.: Directa. Deci, ASTRA, SNTR-ul si tu, in trei, in care ASTRA trebuie sa primeasca de la SNTR valoarea asta; tu ai luat tigarile si ai dat banii acolo. E foarte simplu. E clasic. Nu e nici o complicatie. Esti de acord?

T.B.P.: Da. Poate imi dai si mie niste tigari acum, ca nu mai iau de la astia.

I.N.: Iti dau mai multe. Vino luni la mine si punem pe hartie. Deci, iti dau mai multe. Cat vrei?

T.B.P.: Vorbim atunci.

I.N.: Vino luni la prima ora si discutam. Dar sa faci treaba asta.

T.B.P.: Da, nu-i nici o problema.

ASIROM in declin vertiginos

Pentru a face zile fripte celor doua fonduri de investitii, Broadhurst si QVT, Consiliul de Administratie al ASIROM, controlat de omniprezentul Niculae, a propus delistarea titlurilor companiei de pe piata Rasdaq.

Se intampla la inceputul anului trecut, scopul fiind acela de a-i determina pe actionarii minoritari sa-i vanda actiunile lui Niculae, la preturi subevaluate, si sa se retraga din asociere. Masura este adoptata de Adunarea Generala a Actionarilor in martie 2006, dar in vara aceluiasi an Tribunalul Bucuresti suspenda delistarea, considerand-o ilegala. Inainte, insa, de hotararea instantei de judecata, magnatul zimnicean si gasca lui au facut o propunere celorlalti actionari care ar dori sa se retraga din societate. Li s-a oferit pretul de 0,3409 RON/actiune, in conditiile in care acestea se tranzactionau pe bursa cu 0,6 RON/actiune. Ulterior, Broadhurst Investments si QVT Fund au depus o contraoferta, gata sa cumpere actiuni la 0,7 RON/actiune, dar Niculae nu s-a aratat dispus sa vanda, desi ASIROM se afla intr-un declin vertiginos de o buna bucata de timp. Din cauza asigurarilor obligatorii RCA, in anii 2004 si 2005 compania a inregistrat pierderi semnificative, si nici in 2006 n-a dus-o mai bine, profitul fiind nesemnificativ. Ceea ce ne face sa credem, cunoscand modul de operare al lui Ioan Niculae, ca ASIROM se apropie de un faliment controlat. Sa mai spunem ca datoriile companiei se apropie de suma de 30 de milioane de euro. La ora actuala, magnatul isi continua eforturile pentru delistarea societatii de pe bursa, insa sansele sale sunt reduse, de vreme ce nu mai beneficiaza de sprijinul politic al guvernarii PSD, ca in trecut.

Smecherii pe actiuni

Fondul de investitii Broadhurst Investments Ltd., care detine 14,93% din ASIROM, i-a chemat in judecata pe Ioan Niculae si alti patru membri ai Consiliului de Administratie, deoarece au cumparat societatea de asigurari CONCORDIA ROMANĂ la un pret supraevaluat de 8,3 ori.

Marea majoritate a banilor a ajuns in conturile lui Alexandru Bittner (foto), amicul din tinerete al lui Adrian Nastase. La doua saptamani dupa aceasta tranzactie dubioasa, ASIROM a cesionat catre patru persoane implicate in acest scandal pachete de actiuni reprezentand cate 1% din capitalul social, la preturi mult inferioare celor inscrise in contabilitatea companiei.

Altfel spus, in primavara lui 2003, ASIROM a cumparat actiunile CONCORDIEI, la pretul exagerat de 946.431 de lei/actiune si a revandut 6000 dintre acestea la doar 100.000 de lei/actiune. Prejudiciul adus societatii de asigurari se ridica, potrivit reclamantilor, la 61,135 de miliarde de lei numai din aceasta smecherie.

Galceava Niculae - Postelnicu

Anii au trecut, si nepotul fostului sef al Securitatii a realizat ca asocierea sa cu Ioan Niculae nu era de viitor. De aceea, a incercat sa-i vanda amicului cele 10,77% actiuni detinute la ASIROM si sa iasa din afacere.

Era vorba despre o suma de trei milioane de dolari, tranzactia urmand a fi efectuata pana la sfarsitul anului 2004. Cei doi nu s-au inteles la bani si afacerea nu s-a facut, ceea ce l-a determinat pe Postelnicu sa se orienteze spre noi orizonturi.

In noiembrie 2005, Postelnicu a vandut participatia sa la ASIROM, pe piata Rasdaq, fondului american de investitii QVT, pentru suma de 9,5 milioane de euro, fata de 3 milioane de dolari cat ii promisese amicul sau. Prilej pentru Niculae de a-l actiona in judecata, fiindca i-o promisese lui. Totodata, avocatii acestuia au notificat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, precum ca tranzactia ar fi fost efectuata fara respectarea prevederilor legale ce reglementeaza piata de capital. Adica, actionarii ASIROM ar fi trebuit sa fie primii intrebati, daca nu vor ei sa cumpere actiunile scoase la vanzare.

Tiberiu Bica Postelnicu este unul dintre ocupantii Topului 300 al celor mai bogati romani, averea sa fiind estimata intre 40 si 50 de milioane USD. Acesta, impreuna cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu (foto) si Raul Doicescu, patronul Bog'Art, controleaza - cu cate 24% din actiuni - compania de brokeraj Equity Invest SA. La care companie si Ioan Niculae a ocupat o vreme functia de cenzor.

De asemenea, Postelnicu este cel care a cumparat circa 100 de lucrari de arta din patrimoniul Uniunii Artistilor Plastici, pentru doar 181.000 de euro, cand existau oferte de cateva ori mai mari. Artizanul acestui rapt din patrimoniul national este fostul portretist al cuplului Ceausescu, Zamfir Dumitrescu, fost deputat PSD si apropiat al lui Ion Iliescu. Daca social-democratii ar fi castigat ultimele alegeri, Dumitrescu ar fi fost unul dintre aspirantii la fotoliul de ministru al Culturii.

Lacomie de magnat

In martie 2006, cand oamenii lui Niculae din ASIROM hotarau delistarea societatii de asigurari de pe bursa, activele corporale au fost estimate la 127 de milioane RON. Asociatii minoritari nu s-au aratat insa dispusi sa-si vanda actiunile la jumatate din pretul real al acestora. La 30 noiembrie 2006, evaluatorul SC Elf Expert SRL a ajuns la stupefianta concluzie ca, peste noapte, cladirile si terenurile din patrimoniul ASIROM ar valora cu opt milioane RON mai mult decat in martie acelasi an. Aceasta majorare de capital din condei a fost estimata, initial, la 13 milioane RON, potrivit conducerii companiei de asigurari. Numai ca evaluatorul, oricat ar fi fost el de binevoitor (ca altfel nici n-ar fi fost angajat de Ioan Niculae), tot n-a putut umfla preturile pe masura lacomiei magnatului. Sa zicem, totusi, ca lucrurile stau chiar asa, si ca activele corporale ale ASIROM valoreaza, intr-adevar, 152 de milioane de RON. Asta denota ca estimarea activelor corporale din luna martie, la doar 127 de milioane de RON, a fost falsificata in scopul inducerii in eroare si a escrocarii actionarilor minoritari, odata cu delistarea societatii de pe bursa. Cert lucru, in ambele cazuri, avem de-a face cu o inginerie financiara patentata de fostul ofiter de Securitate.

Valoarea companiei in scadere

Dupa toate probabilitatile, Ioan Niculae intentioneaza sa vanda ASIROM unor austrieci, care sunt foarte interesati de asigurarile din Romania. Numirea austriacului Boris Schneider in functia de director general al companiei poate constitui un indiciu in acest sens. In vara trecuta au fost purtate negocieri si cu asiguratorul italian Fondiara, insa acestea s-au impotmolit la un moment dat. Ioan Niculae n-a dezmintit pana acum faptul ca poarta tot felul de negocieri cu eventuali cumparatori ai ASIROM. In mintea lui, pretendentii isi vor majora ofertele, daca concurenta este mare. Doar ca cifrele retinute de presa in timp il contrazic. In anul 2004, magnatul zimnicean s-ar fi multumit cu 200 de milioane de euro pentru intregul pachet de actiuni, bani din care i-ar fi revenit mai mult de jumatate. In 2005 se arata dispus sa vanda si cu 100 de milioane de euro, dar cumparatorii nu s-au inghesuit la usa lui. Potrivit unui top realizat de revista Business Week Romania, ASIROM ar mai valora acum sub 61 de milioane de euro.

Actionariatul actual al societatii de asigurari este compus la ora actuala din: INTERAGRO SA (49,99%), Broadhurst Investments 14,93%, QVT Fund (12,23%), ASTRA ROMANĂ (8,34%), AVAS (6,37%), Clairmont Holdings (0,36%), Bank Austria Creditanstalt (0,2%) si alti actionari, persoane fizice.