miercuri, 18 februarie 2009

Angajatii romani de la Microsoft renunta la domiciliul din tara

La numai cateva zile de la vizita in Romania a lui Bill Gates, angajatii romani ai celui mai bogat om de pe planeta se pregatesc “sa se lepede” de tara. Si asta, spun ei, din vina exclusiva a autoritatilor romane. Potrivit Legii privind reforma in domeniul sanatatii “pentru lucratorii migranti care isi pastreaza domiciliul sau resedinta in Romania, contributia lunara la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 6,5% la veniturile obtinute din contractele incheiate cu un angajator strain”. Asta chiar in conditiile in care “migrantul” vine in Romania o data la trei ani. Pentru a nu plati acesti bani, o parte din angajatii romani de la Microsoft au decis sa renunte la domiciliul din Romania inscriptionat pe buletinele de identitate. Si, potrivit legii, isi vor pierde si cartea de identitate romaneasca.

Taxa pentru servicii inexistente

“Unicul meu fiu lucreaza la Microsoft in Redmond. Sunt 300 de romani care lucreaza pentru Bill Gates. Am auzit discursul premierului Tariceanu cu prilejul vizitei lui Gates la Bucuresti. Tariceanu a declarat ca intentioneaza sa ii recupereze pe oamenii plecati sa munceasca peste hotare si sa-i aduca in tara ca sa contribuie la dezvoltarea Romaniei. In loc sa vedem masuri concrete in acest sens, de curand a intrat in vigoare Legea 95/2006 privind reforma din domeniul sanatatii. La articolul 259 se precizeaza ca in cazul lucratorilor care isi pastreaza domiciliul sau resedinta in Romania, contributia lor va fi de 6,5% din contractul incheiat intre respectivul angajat si angajatorul strain. Asta chiar in conditiile in care fiul meu este incadrat in sistemul de asigurari
medicale din SUA”, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, T.M.
Fiul meu a plecat din tara in anul 2005 si nu s-a mai intors datorita programului incarcat de la Microsoft. Angajatii romani se tem ca la intoarcerea in Romania Fiscul le va imputa suma aferenta cotei de 6,5% plus penalitati, pe care au decis sa nu o plateasca. Asta deoarece nu sunt dispusi sa dea bani pentru servicii medicale de care nu beneficiaza si pentru ca platesc sume considerabile catre sistemul american de asigurari de sanatate
.

Angajatii isi vor depune buletinele

Singura modalitate pentru a nu plati aceasta cota catre statul roman este renuntarea la domiciliul romanesc. Este ciudat ca intr-un moment in care tanara inteligenta romaneasca migreaza pe capete statul roman nu gaseste o solutie care sa nu-i impinga sa-si stabileasca domiciliul in strainatate. In curand, consulul Romaniei la PLos Angeles va efectua o vizita la Redmond. O parte din angajatii romani ai Microsoft ii vor transmite ca sunt decisi sa renunte la domiciliul din Romania care le este inscris pe cartea de identitate. Acesta este singurul mijloc pentru a fi scosi din sistemul de asigurari medicale romanesti si de a nu mai plati contributia de 6,5%. Se pare ca 120 de angajati romani de la Microsoft vor subscrie acestui demers. Restul, cel mai probabil, au dobandit deja cetatenia americana. In momentul in care vor renunta la domiciliul din Romania, pe pasaport li se va imprima o stampila patrata pe care va scrie CRDS (cetatean roman cu domiciliul in SUA). In cazul in care pasaportul expira, pe cel nou se va aplica domiciliul din strainatate.
Legea 248 din 20 iulie 2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, spune foarte clar: “(alineatul 1) Cetateanului roman care si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat i se aplica in pasaportul simplu de catre autoritatile competente, la cererea acestuia, mentiunea privind stabilirea domiciliului in acel stat. (…) Cetateanul roman care si-a stabilit domiciliul in strainatate are obligatia ca, la inmanarea pasaportului in care a

fost aplicata mentiunea prevazuta la alineatul 1, sa predea actul de identitate care atesta existenta domiciliului in Romania, emis de autoritatile romane”.
Trocul este simplu: pentru a nu mai plati cei 6,5% din veniturile obtinute in strainatate pentru servicii medicale de care nu vei beneficia niciodata trebuie sa renunti la domiciliul din tara. Si, dupa cum prevede legea, sa renunti la buletinul de identitate romanesc.

Beneficiile domiciliului american

“Copilul meu nu s-au dus in SUA sa ramana vesnic acolo. Vor sa se intoarca. Eu sunt pensionar si nu am putut sa il ajut financiar sa isi cumpere o casa, o masina. Si atunci, in urma cu doi ani, a plecat sa isi faca un rost. Pe inteligenta lui, pe timpul lui, pentru ca muncesc si zece ore pe zi. Vrea sa puna un ban deoparte. Si atunci statul roman ce face? Ii forteaza sa isi schimbe domiciliul roman din buletin si sa il inlocuiasca cu unul american. Altfel ar trebui sa plateasca 6,5% din truda lui. E jaf la drumul
mare. Este absurd. Li se cere sa plateasca pentru servicii de care nu beneficiaza”, spune T.M.
Pana de curand lucrurile stateau astfel. “Eu am fost plecat la munca in Danemarca si m-am intors acum jumatate de an. Am lucrat doi ani pentru o firma straina. In baza unui acord stabilit intre Romania si Danemarca de «double taxation» plateam impozitele aferente doar statului danez. Nu am avut nicio obligatie financiara catre tara”, ne-a declarat un tanar care a muncit in domeniul IT la Copenhaga.
Care ar fi explicatia pentru modificarea acestei legi?
“Nenorocirea se intampla pentru ca asigurarile de sanatate nu sunt nominale. Multi romani plecati la munca afara se ingrijeau pe asigurarile de sanatate ale tatalui, rudelor. Si atunci autoritatile au decis sa faca o prevedere doar pentru straini”, ne-a precizat T.M.


“Cu surprindere am aflat ca desi cetatenii romani care lucram in strainatate ne platim taxele si impozitele in SUA, inclusiv asigurarile de sanatate, trebuie sa platim asigurarea sociala de sanatate si in Romania. Este vorba de un procent de 6,5% din veniturile pe care le obtin in America fara sa beneficiez de niciun serviciu in acest domeniu. Pentru a evita acest inconvenient, o parte dintre romanii angajati la Microsoft sunt nevoiti sa renunte la domiciliul sau resedinta din Romania, predandu-si la ambasada cartile de identitate.
Consideram nejustificata aceasta taxa si rugam pe aceasta cale sa se intervina pentru modificarea legii.”


A.P., angajat Microsoft, Redmond

Evidenta neasiguratilor, greu de tinut

Cristina Calinoiu, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti, a declarat ca “angajatii care au resedinta in Romania, chiar daca lucreaza pe teritoriul altor tari ce nu fac parte din UE, sunt obligati sa plateasca contributia la casele de asigurari de sanatate de pe teritoriul tarii. Totusi, este foarte greu de tinut evidenta persoanelor neasigurate in Romania. In cazul in care acestea au nevoie de servicii medicale, pentru a putea beneficia de ele, daca nu pot dovedi plata contributiei la institutiile romanesti in ultimii cinci ani, sunt obligati la plata retroactiva cu penalitati si majorari.
Contributia de asigurari de sanatate reprezinta 6,5% din venitul realizat pe teritoriul altei tari non-UE”. (I.G.)

"Cred ca cel mai important scop al tinerilor romani ar fi sa aiba o pregatire buna, care sa le permita sa-si gaseasca o slujba buna care sa-i multumeasca si prin care sa simta diferenta. Tinerii de azi au alternative, multe profesii bune. Daca investesc in ei insisi, in educatia lor, cred ca vor avea o viata
buna."