miercuri, 18 februarie 2009

Pretul asigurarii CASCO va creste cu 20% de la 1 martie

Asigurarea CASCO se va scumpi, pâna la sfarsitul acestei luni, cu 10-20%, fiecare asigurator urmand sa stabileasca tariful politei in mod liber. Firmele motiveaza aceasta noua „ajustare“ a preturilor prin cresterea numarului de accidente rutiere.

Asigurarea CASCO se va scumpi, pâna la sfårsitul acestei luni, cu 10-20%, fiecare asigurator stabilind tariful politei in mod liber. Motivul scumpirilor invocat de reprezentantii companiilor de asigurari
il reprezinta numarul tot mai mare de accidente care se produc zilnic pe soselele romånesti, cauzate de neatentia soferilor, dar si de drumurile foarte proaste. In acest moment, in Romånia doar 20% dintre autoturismele din circulatie au asigurare CASCO, in timp ce accidentele grave care se produc anual depasesc cifra de 7.000.

Asiguratorii pregatesc noi scumpiri la politele CASCO, motivele invocate fiind legate de cresterea daunelor contractuale. Reprezentantii firmelor de asigurare considera ca preturile se vor majora cu aproximativ 10-20%, scumpire necesara pentru a acoperi daunele care trebuie platite de firme asiguratorilor.

„Se preconizeaza o scumpire, dar fiecare societate de asigurare isi va stabili pretul pe care doreste sa il practice. Exista o tendinta de crestere a preturilor la politele CASCO, deoarece rata daunelor este mare. In Romania, daunele sunt foarte multe, drumurile sunt cum sunt. Cert este ca aceste cote ale asigurarilor CASCO trebuie ridicate un pic“, ne-a explicat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romånia (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Allianz Tiriac nu scumpeste, ci «reasaza» tarifele
Multe companii de asigurare prefera sa foloseasca alti termeni pentru a explica viitoarele scumpiri. Marius Onofrei, purtatorul de cuvant de la Allianz Tiriac, considera ca „nu este vorba de o scumpire propriu-zisa, ci de o reasezare a tarifelor“. „In acest moment, tarifele pentru asigurarea CASCO se stabilesc in functie de profilul de risc al clientului si nu numai raportat la capacitatea cilindrica a autoturismului“, a explicat Onofrei. Reprezentantul Allianz Tiriac spune ca pretul asigurarii CASCO este, in acest fel, stabilit in functie de varsta, zona si chiar perioada de cand soferul are permis de conducere. Astfel, tinerii platesc mai mult pentru o asigurare CASCO, din cauza lipsei de experienta. La fel si cei care locuiesc in orase mai aglomerate, unde riscul producerii accidentelor este mai mare, platesc mai mult pentru acelasi tip de asigurare. Cel mai important criteriu insa in stabilirea tarifelor pentru asigurarea CASCO il reprezinta, cel putin la Allianz Tiriac, istoricul privind daunalitatea. „Daca clientii nostri au avut foarte multe daune pe parcursul unui an, normal ca luam considerare acest aspect si, avand in vedere aceasta «experienta», suntem precauti si vom mari pretul asigurarii, astfel incat primele de asigurare sa acopere daunele“, a explicat Marius Onofrei. Acesta sustine ca modelul aplicat de Allianz este preluat din sistemele care functioneaza in statele dezvoltate. Onofrei nu a putut preciza care va fi procentul cu care va creste pretul CASCO, dar spune ca profilul de risc al clientului este criteriul definitoriu in stabilirea tarifului.

„Nu este corect ca cei care nu au avut daune sa plateasca si pentru cei care au avut daune. Noi am stabilit acest profil de risc al clientilor, la alte companii de asigurari se practica sistemul vechi, unde prima se stabileste numai in functie de valoarea masinii, fara sa se tina cont de altceva“, a explicat reprezentantul Allianz.

Scumpirea CASCO,o certitudine
Surse din piata asigurarilor ne-au declarat ca scumpirea la asigurarile CASCO de pana la 20% este iminenta, avand in vedere ca tot mai multe companii stabilesc preturile in functie de istoricul daunelor, metoda uzitata mai ales in Vest: soferii care sunt implicati in mai multe accidente vor plati mai mult pentru CASCO decat cei care nu sunt implicati in evenimente rutiere neplacute.