miercuri, 18 februarie 2009

Draga Traian, daca ai ocazia sa ne impacam?

ariceanu vrea sa-i propuna lui Basescu incetarea macelului politic declansat de biletelul „Draga Traian, daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet?”



Scandalurile dintre Palate au dus la scaderea in sondaje a PNL, PD, dar si a lui Basescu.

Traian Basescu, presedinte

„As spune ca premierul a fost consecvent si ca in niciun caz nu a fost naiv. Am observat ca se vorbeste de naivitatea premierului in raport cu presedintele. Aceasta tentativa de a mi se sugera interventia la Parchet, - asa am inteles-o eu -, domnul prim-ministru a incercat-o si cu altii. (...) Acest mod de a gandi al primului-ministru nu poate avea decat un singur efect: decredibilizarea principiilor afirmate in campanie
si care au condus la castigarea alegerilor.”
17 ianuarie 2007

„Omul acesta minte atat de mult incat nu trebuie luat in consideratie cand spune „nu stiu, nu am primit”. Este imposibil, imposibil ca ministrul de externe sa trimita presedintelui Romaniei o informare, iar primului-ministru nu. Daca s-a intamplat asa, (...) premierul ar trebui sa-mi trimita propunerea de revocare a ministrului
de externe”.
2 februarie 2007

„Pentru mine este clar, dupa doi ani de mandat al noii puteri, ca exista riscul ca aceasta putere sa-si rateze sansa de a fi altfel decat puterea din 2000-2004 din punctul de vedere al coruptiei. Exista insa sansa pe care dv. o dati eficientei luptei impotriva coruptiei, si acest lucru se vede prin dosare.” 6 februarie 2007

Calin Popescu-Tariceanu vrea sa faca pace cu Traian Basescu. Atacurile reciproce dintre presedinte si premier, dar si razboiul liberalo-democrat risca sa discrediteze electoral si PD, si PNL.

Din acest motiv liderii celor doua partide analizeaza foarte serios ideea de a-i aduce pe Basescu si Tariceanu fata in fata, la o discutie lamuritoare in urma careia sa accepte un armistitiu.

Primul pas a fost facut de premier, mai intai intr-o discutie cu liderii PD, iar apoi printr-un apel public facut ieri-seara tuturor partidelor de a renunta la demersurile pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu pana dupa alegerile pentru Parlamentul European. Argumentul lui Tariceanu a fost ca, potrivit modificarilor Legii referendumului, suspendarea lui Basescu inainte de 13 mai ar duce la amanarea datei euroalegerilor.

PD mediaza pacea

Planul de impacare a fost confirmat si de liderii PD, care sustin ca „Tariceanu a aratat toata disponibilitatea de a face pace cu Basescu”. Democratii spun ca ideea armistitiului nu a fost deocamdata discutata cu presedintele, dar vor pleda pentru impacare.

Potrivit liderilor PD „ar fi bine ca Basescu si Tariceanu sa puna capat acestui conflict deschis deoarece s-a demonstrat ca de pe urma lui nu a avut de castigat decat PSD”. De altfel, sustin ei, acest lucru le-a fost confirmat de ultimele sondaje de opinie, inclusiv de cele realizate la comanda PD.

Ideea impacarii apartine, potrivit unor surse guvernamentale, consilierului lui Ta-riceanu, Dorel Sandor, care, in urma unor analize, a ajuns la concluzia ca razboiul dintre Basescu si Tariceanu aduce pierderi in bloc pentru toti cei care, in 2004, au candidat sub umbrela comuna a Aliantei D.A.

De aceasta idee nu este strain nici presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care, sustin surse liberale, s-a exprimat in anumite cercuri ca „nu ar strica” daca Basescu si Tariceanu ar ajunge la o intelegere. Liberalii nu se impotrivesc unui eventual armistitiu, insa se arata destul de sceptici ca s-ar putea realiza. „Chiar daca ar accepta, nu stiu cat o sa-l tina”, s-a aratat foarte neincrezator un vicepresedinte PNL.

Revigorarea Aliantei

La sedinta Aliantei de luni seara, liberalii au avut deja o tentativa de a face pace cu democratii. Liderii PNL au propus colegilor din PD un armistitiu peste capul lui Basescu pentru a mentine functionala Alianta.

„Basescu e Basescu si Alianta e Alianta”, au argumentat liberalii. La randul lor, liderii PD au pus conditia ca liberalii sa nu-l mai atace pe seful statului. In replica, Tariceanu a spus ca nu-l va mai ataca pe presedinte, dar va raspunde prompt la fiecare lovitura a acestuia. In final, liderii PD si PNL s-au despartit fara sa-si ia niste angajamente clare, semn ca din ecuatie lipsea piesa cea mai importanta: seful statului.

Pozitia acestuia fata de ideea unui armistitiu cu Tariceanu este necunoscuta. Potrivit unui vicepresedinte democrat, presedintele va termina conflictul cu Tariceanu doar cand aceasta nu va mai fi prim-ministru.

Suspendarea conflictului pana dupa euroalegeri

Ca sef al guvernului, Tariceanu a cerut ieri public tuturor partidelor politice sa tina cont ca euroalegerile si strategia postaderare reprezinta adevaratele prioritati ale Romaniei. Din acest motiv, el a calificat discutiile despre suspendarea presedintelui drept „o eroare majora” si a cerut ca ele sa fie amanate pana dupa alegerile europene.

In opinia lui Tariceanu, daca se va continua cu „rafuieli politice si declaratii iresponsabile”, va exista un singur perdant - Romania. Desi Tariceanu, prin mesajul de disociere fata de contestatarii lui Basescu, a vrut sa-i semnaleze presedintelui dorinta de armistitiu, el a i-a cerut acestuia sa inceteze cu atacurile.

Apelul lui Tariceanu a nemultumit PSD. Mircea Geoana a afirmat ca demersurile pentru demiterea presedintelui nu se vor opri, dar a precizat ca se va consulta pe aceasta tema cu premierul.

PC si PRM au precizat ca inca sustin suspendarea, iar democratii nu au incredere in bunele intentii ale premierului. Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a afirmat ca apelul premierului a avut loc la initiativa democratului Sorin Frunzaverde si are rolul „de a-l lasa in ofsaid” pe Basescu.

Calin Popescu-Tariceanu, prim-ministru

„Am asistat la niste afirmatii care nu reprezinta decat o minciuna. Parerea mea este ca aceasta declaratie face parte din razboiul politic (...) pe care presedintele l-a declarat primului-ministru pentru ca am refuzat sa fiu o marioneta in jocurile politice si economice ale presedintelui. Tin sa-l anunt public ca nu voi accepta subordonarea guvernului intereselor sale si oligarhiei de care s-a inconjurat la Cotroceni.”
17 ianuarie 2007

„Traian Basescu jongleaza constant cu jumatati de adevar si jumatati de minciuna, iar aici este esenta imposturii (...). Traian Basescu a vopsit semaforul in verde ca sa poata trece strada si cand este rosu. (...) L-am auzit recent amenintand ca va vorbi despre politica mincinoasa. Nu il rog, ci il somez sa o faca! Pana acum, singura politica mincinoasa a fost cea pe care a practicat-o.”
3 februarie 2007

„Datorita politicii pe care presedintele o duce si care a vizat distrugerea PNL, indepartarea primului-ministru si, distrugerea Aliantei, rezultatul este cel pe care il vom putea constata: ca PSD ridica pretentii (...) Distrugerea Aliantei va aduce PSD la guvernare (...) Este opera presedintelui, nu o optiune a PNL in acest sens.” 6 februarie 2007

Apel

Intelectuali pro-Basescu

Tensiunile dintre presedinte si premier, implicit transferate asupra PSD si PNL, permit revenirea „agresiva” a PSD, PRM si PC, considera un grup de peste 50 de intelectuali semnatari ai unui „Apel catre clasa politica”. Gabriel Liiceanu, H.-R. Patapievici, Vladimir Tismaneanu, Mircea Mihaies si Mircea Cartarescu, unii dintre semnatarii documentului, apreciaza ca „precaritatea Aliantei PD-PNL a permis revenirea agresiva la rampa a PSD, PRM si PC”. Potrivit intelectualilor, aceste partide se simt amenintate de initiativele presedintelui Basescu in privinta luptei anticoruptie si desecretizarii, aparandu-se printr-o „rusinoasa tentativa de aplicare a procedurii de demitere a presedintelui Romaniei, fara absolut niciun motiv temeinic”.

Lazaroiu:

„Basescu si PD au si ei de pierdut”

Continuarea conflictului dintre Basescu si Tariceanu va duce si la pierderea de procente pentru Alianta, fapt confirmat de evolutia din ultima vreme odata cu cresterea tensiunilor dintre cei doi, considera sociologul Sebastian Lazaroiu (foto). In opinia sa, cei mai vulnerabili in ochii electoratului sunt presedintele Traian Basescu si PD.

„Scaderea Aliantei, in cazul continuarii conflictului dintre presedinte si premier este varianta cea mai probabila. Dar acest lucru ii va afecta si pe Traian Basescu, si pe Calin Popescu-Tariceanu. Premierul nu mai are unde sa scada. Pericolul este insa pentru presedinte si PD, care isi mentin inca o cota ridicata in sondaje”, sustine Lazaroiu.

In privinta sanselor de impacare dintre Basescu si Tariceanu, sociologul crede ca acestea sunt minime, daca nu chiar nule.
„Presedintele nu cred ca va da inapoi. In cazul premierului este posibil, pentru ca el s-a mai razgandit de cateva ori. Insa el nu prea poate pentru ca dupa congresul PNL a adoptat o alta linie, mai agresiva”, a adaugat Lazaroiu.

Sondaje

Alianta scade, PSD creste

Conflictul deschis dintre presedinte si premier s-a rasfrant si asupra Aliantei, aceasta pierzand procente semnificative in favoarea PSD. Potrivit unui sondaj Data Media, dat ieri publicitatii
, cota Aliantei este 41,8%, in vreme ce PSD este creditat 24,7 procente.

Datele sunt foarte apropiate de cele ale unui sondaj INSOMAR, efectuat in perioada scandalului „Biletelul”. Potrivit studiului publicat de „Cotidianul”, Alianta avea in ianuarie o cota de 42%, cu patru procente mai putin decat in noiembrie 2006. Procentele sunt recuperate de PSD, care a crescut de la 20%, la finalul anului trecut, la 26%. Cota Aliantei nu este mai mare nici in cazul in care cercetarea sociologica a fost efectuata de unul dintre cele doua partide componente. Potrivit unui sondaj CSOP, efectuat la comanda PD, Alianta este creditata cu 38%, in vreme ce democratii au suportul a 26,7% dintre cei chestionati, iar PNL a doar 11%.

In acelasi sondaj, PSD capitalizeaza 20% dintre optiuni, in crestere cu doua procente fata de cercetarile anterioare. De asemenea, PNG creste vertiginos: 14% - in sondajul CSOP, 10,6% in cel al Data Media si 8% in INSOMAR. (Clarice Dinu)