vineri, 20 februarie 2009

Bilba risca inchisoarea

Vedeta Politehnicii Iasi, atacantul Ionut Bilba, se comporta ca un pustan razgiiat. El a fost prins din nou in offside de politistii de la Rutiera. De data aceasta insa risca chiar inchisoarea. Nu a trecut nici o luna de cind a fost prins baut la volan si fotbalistul iesean a fost gasit in chiar centrul orasului in timp
ce conducea un Volkswagen Touareg, al colegului sau Cristian Silvasan. Politistii l-au oprit in trafic intimplator, pentru ca nu avea centura de siguranta pusa. Ocazie cu care s-a constatat ca circula fara permis, acesta fiind suspendat,

Fapta constituie infractiune. Dupa aproape trei ore de audieri, atacantul Politehnicii a iesit zimbind din sediul Politiei Rutiere, dar cu un dosar penal nou-nout pe numele sau. "Nu s-a intimplat nimic", a spus sec fotbalistul. Bilba risca pina la trei ani de inchisoare, iar suspendarea permisului se va transforma in anulare. Surse neoficiale spun ca in sediul Politiei atacantul s-ar fi ales si cu o palma de la antrenorul Ionut Popa.

Ionut Bilba a fost oprit in jurul orei 15:40 in centrul Iasului, pe strada Anastasie Panu, in zona Directiei de Finante. Lucratorii de la Serviciul Politie Rutiera l-au tras pe dreapta pentru ca nu avea centura de siguranta pusa. Cind a fost oprit, Ionut Bilba se afla la volanul unui Wolkswagen Touareg inmatriculat in Bucuresti. Asta in conditiile in care permisul sau de conducere este inca suspendat, dupa ce a fost prins baut la volan pe 13 februarie. Atunci s-a ales cu o amenda de 351 RON si suspendarea dreptului de a conduce pentru trei luni. Pe scaunul
din dreapta soferului se afla si proprietarul masinii. Acesta este nimeni altul decit Cristian Silvasan, proaspat transferat in Copou de la Politehnica Timisoara, fiind coleg cu Bilba in atacul lui Poli Iasi. Cei doi au fost adusi la Politie pentru declaratii. La scurt timp dupa ce au fost adusi la audieri cei doi fotbalisti, la sediul Politiei Rutiere si-a facut aparitia si antrenorul clubului, Ionut Popa, nervos la culme. Surse din cadrul clubului de fotbal spun ca acesta si-a mustrat dur elevul, si chiar i-ar fi dat o palma. Dupa aproape doua ore, Silvasan a coborit din sediul Politiei Rutiere, s-a urcat la volanul masinii sale si a plecat la antrenamentul ce incepuse deja pe stadionul "Emil Alexandrescu". La aproximativ o ora dupa acesta, Ionut Bilba a iesit si el de la audieri, zimbind. "Nu s-a intimplat nimic. Ma duc la antrenament", a explicat senin atacantul lui Poli Iasi, fara a da vreo explicatie despre ce a facut aproape trei ore in sediul Politiei Rutiere. Dupa ce a fugit de ochii presei pina in parcarea de pe strada Grigore Ghica Voda, linga "Bancpost", s-a urcat intr-un taxi si a plecat grabit la antrenament.

Silvasan, complice?

Pentru doza de inconstienta, atacantul iesean s-a ales cu dosar penal si risca pina la trei ani de inchisoare. "Dosarul va fi inaintat catre Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi", a explicat agent-sef Virginia Pralea, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie Judetean Iasi. Conform Codului Rutier, conducerea fara permis sau cu permisul suspendat se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda penala. In cazul lui Silvasan, proprietarul masinii, acesta s-ar putea alege cu aceeasi sanctiune daca cercetarile vor dovedi ca stia ca permisul de conducere al colegului sau era suspendat in momentul in care i-a incredintat masina. Surse din cadrul Politiei Rutiere spun ca este insa greu de demonstrat ca cel care da masina stia ca cel caruia i-o incredinteaza nu are permis sau acesta este suspendat.
Pe 13 februarie, Ionut Bilba a fost oprit de o patrula de circulatie si adus la sediul Politiei unde a fost testat cu fiola, pentru ca mirosea a alcool. "A recunoscut ca a consumat alcool si nu a mai fost dus pentru recoltarea de probe biologice", a explicat inspectorul principal Costel Mindru, purtator de cuvint al Serviciului Politie Rutiera. Testul a indicat atunci o concentratie a alcoolului de 0,4 la mie in aerul respirat.

Bilba risca excluderea din lot

Sorin Boca, presedintele clubului de fotbal Poli Iasi, s-a aratat dezamagit de isprava atacantului iesean. "Imi pare rau, insa Bilba nu a inteles nimic din discutiile repetate purtate cu el atit de conducerea tehnica, cit si de cea
executiva. Acum nu vrem sa luam decizii sub impulsul momentului. Miine vom
analiza la rece toate faptele si vom anunta decizia pe care am luat-o in ceea ce-l priveste. Cu siguranta il vom sanctiona, din doua motive: a stricat imaginea clubului si a lipsit de la antrenament. Referitor la problemele legale aparute, acestea il privesc suta la suta doar pe Bilba, el trebuind sa si le rezolve singur". Aseara tirziu, sefii clubului analizau modul in care va fi sanctionat Bilba, variantele luate in calcul fiind excluderea din lot, cel putin pentru meciul cu Jiul, de vineri, sau o amenda consistenta, suma vehiculata fiind de 5.000 de euro. Dupa toate probabilitatile, tinind cont de criza de atacanti existenta in Copou si de situatia grea din clasament, se va merge pe a doua varianta.

Permisul lui Bilba, ca si anulat

Foarte probabil, si doar in cazul in care ar interveni elemente noi in ancheta, permisul de conducere al fotbalistului va fi anulat de catre judecatori. Instanta va decide si pedeapsa: inchisoare de la sase luni la trei ani sau amenda penala, tinindu-se cont de atitudinea si colaborarea fotbalistului pe timpul anchetei, dar si de alte fapte ale acestuia. Potrivit legii, Bilba va putea da un nou examen pentru permis dupa cel putin un an, si doar cu aprobare speciala. El va trebui sa urmeze din nou cursurile unei scoli de soferi si ar putea sa beneficieze de un nou permis dupa ce va promova examenul de obtinere a permisului auto.