miercuri, 18 februarie 2009

Directia specializata a M.A.I.-ului isi insuseste cazurile lucrate de DNA

Dupa ce a declansat un razboi intern in Ministerul de Interne, Marian Sintion, seful Directiei Generale Anticoruptie a atacat Directia Nationala Anticoruptie. Ca sa-si faca imagine si sa apara bine in ochii ministrului Blaga, unitatea de elita a MAI, condusa de Sintion-Rolf, a inceput sa-si insuseasca rezultatele obtinute de procurorii DNA! Mai grav, conform unor surse din cadrul DNA, de multe ori DGA-ul Ministerului de Interne a pus in pericol anchete importante.

Conflictul dintre DNA si DGA a aparut la sfarsitul anului trecut dupa ce institutia din cadrul ministerului condus de Vasile Blaga a inceput sa "plagieze" Directia Nationala Anticoruptie. Dupa mai multe "deturnari" de rezultate ale anchetelor DNA, procurorii s-au revoltat.
Prin mai multe adrese oficiale, Daniel Morar, procurorul-sef al DNA, ii reproseaza lui Sintion ca institutia sa a preluat o serie de rezultate obtinute de DNA. Iritarea procurorilor se vede chiar si din adresele semnate de Morar: "Sunt nevoit sa imi exprim din nou profunda nemultumire fata de felul in care DGA, sub conducerea dumneavoastra, isi promoveaza politica de comunicare. Consider ca, de aceasta data, situatia este chiar mai grava decat in cazurile anterioare, de vreme ce institutia pe care o conduceti a inteles sa transmita catre mass media date nereale"! Conducerea DNA face referire la un caz in care DGA a informat presa si conducerea Ministerului de Interne ca a rezolvat un flagrant important. Numai ca, prin adresa semnata de seful DNA, lui Sintion i se reamintea ca speta a fost lucrata de politistii si procurorii DNA, iar "singura contributie a DGA a fost aceea ca denuntul a fost inregistrat la Directia Generala Anticoruptie, care, mai apoi, a orientat denuntul, asa cum impune legea, catre institutia noastra". DGA-ul condus de Sintion-Rolf a continuat apoi sa isi asume spete ale DNA. Intr-o alta adresa, Daniel Morar, seful DNA, scria ca "ma declar extrem de dezamagit si contrariat in acelasi timp ca nici discutiile, nici scrisoarea pe care v-am trimis-o legat de nemultumirile mele fata de colaborarea dintre noi nu au avut nicio urmare". Criza dintre DNA si DGA a atins cote maxime cand Daniel Morar a amenintat ca e pregatit sa emita o dezmintire publica referitoare la "plagiatele" DGA: "Am evitat sa dam dezmintire publica numai pentru ca am sperat ca asemenea incidente se pot rezolva prin dialog si ca plasarea institutiei pe care o reprezentati intr-o postura nefavorabila ar fi un demers contraproductiv"! Nici acest ultimatum nu a fost luat in seama de Marian Sintion-Rolf, aflat in "foame" de rezultate. Si, conform surselor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, asumarea cazurilor rezolvate de la DNA de catre oamenii lui Sintion s-a facut, de mai multe ori, prin comunicate de presa aparute chiar inainte de retinerea inculpatilor!

Ciudat este raspunsul directorului DGA in privinta relatiilor de lucru dintre DGA si DNA. Sintion spune ca "relatiile sunt foarte bune". Asta pentru ca "noi am prezentat cazurile dupa ce ne-am consultat cu birourile de presa ale parchetelor, in conformitate cu principiul transparentei din strategia de prevenire si combatere a coruptiei la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor si care are la baza strategia de prevenire si combatere a coruptiei de la nivelul Guvernului"!

Marian Sintion-Rolf, seful Directiei Generale Anticoruptie din cadrul MAI, nu este la primul scandal. Acesta si-a "dinamitat" institutia dupa ce a silit zeci de subordonati sa paraseasca directia. Acuzand "politica de teroare" instaurata de directorul Sintion, angajatii DGA-ului si-au reclamat seful la ministru: "Are un comportament paranoic, urla, tipa si refuza sa vorbeasca direct cu cadrele din subordine", se spune intr-un raport semnat de comisarul DGA, Adrian Iancu. In plangerea facuta catre Blaga se reclama faptul ca numirile in locurile lasate libere se fac pe baza de simpatii, prin imputerniciri, evitandu-se astfel scoaterea la concurs a posturilor. Angatii DGA mai sustin ca seful lor nu are stagiul militar satisfacut fiind clasat inapt din cauza afectiunilor psihice. Despre problema testului psihologic - care reprezinta pasul principal la angajarea in cadrul DGA - Serviciul de Comunicare Publica din cadrul MAI a anuntat ca Marian Sintion nu s-a "confruntat" cu asa ceva: "Domnul Marian Sintion a fost numit in functia de director general al Directiei Generale Anticoruptie in urma detasarii sale din cadrul Ministerului Public (...) in aceste conditii nu era necesarta efectuarea unei testari psihologice, ca si in cazul angajatilor MAI"! Despre acuzele privind afectiunile psihice, Marian Sintion-Rolf declara ca a fost supus testarii psihologice la angajarea sa in magistratura, dar si apoi, in timpul activitatii sale.