vineri, 20 februarie 2009

Moldova acuza "asimilarea fortata" practicata de Romania prin intermediul cetateniei

Guvernul Republicii Moldova face apel la sprijinul partenerilor sai europeni si internationali pentru a influenta readucerea intereselor Romaniei in albia fireasca a relatiilor de buna vecinatate, se arata intr-o declaratie a executivului de la Chisinau, citata de BASA-press.


Apelul a fost lansat ca reactie fata de "gravitatea situatiei create de actiunile autoritatilor romane", precizeaza declaratia.Guvernul califica drept inadmisibil "modul speculativ in care situatia specifica a Republicii Moldova, creata dupa ultima extindere a UE, este utilizata de Romania".

Executivul de la Chisinau a explicat ca o dovada in acest sens o constituie declaratiile recente ale presedintelui Basescu "referitoare la cele 800.000 de cereri de acordare a cetateniei romane, depuse de moldoveni, si asa-numita obligatie a Romaniei de a crea la Chisinau un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE".

Chisinaul acuza Bucurestiul de "comportament duplicitar" si "atitudini false" in ceea ce priveste "inventarea artificiala a problemei cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova" si a "pretentiei Romaniei de a-si asuma rolul crearii, la Chisinau, a Centrului European Comun pentru Eliberarea Vizelor". De altfel, Romania este acuzata ca ar tergiversa procedurile de creare la Chisinau a Centrului Comun de Eliberare a Vizelor pentru UE.

Chisinaul incrimineaza "adevaratele intentii" ale statului vecin

"Mai nou, atribuirea de catre autoritatile romane, in persoana presedintelui Romaniei, a Centrului pe care insista sa creeze, in pofida deciziei adoptate deja de UE, competenta de inregistrare si procesare rapida a dosarelor de acordare a cetateniei romane, cand de fapt functia exclusiva a Centrului este cea de perfectare a vizelor, este o sfidare nu doar a eforturilor depuse de autoritatile Republicii Moldova pentru facilitarea si, in perspectiva, pentru liberalizarea regimului de vize, ci si a deciziilor statelor membre UE", se arata in declaratia citata.

"In aceste conditii, lipsa de vointa a autoritatilor romane de a semna, cu Republica Moldova, Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontiera nu poate fi interpretata decat drept o confirmare a adevaratelor intentii pe care le urmareste conducerea statului vecin."

Razboi deschis cu Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 28 februarie, la Palatul Cotroceni, ca a rugat guvernul sa ia in considerare posibilitatea emiterii unei ordonante pentru simplificarea majora a conditiilor de acordare a cetateniei romane pentru etnicii romani cetateni ai altor tari.

Basescu a cerut, de asemenea, guvernului ca, in cel mai scurt timp, sa adopte Legea cetateniei, care sa permita acordarea rapida a cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova.

REACTII

"Scopul este stricarea definitiva a relatiilor cu Romania"

Oleg Serebrian, deputat, liderul Partidului Social Liberal: "Romania este singurul sustinator real al Republicii Moldova in UE la ora actuala."Serafim Urechean, presedintele Aliantei "Moldova Noastra" (a doua fractiune parlamentara ca marime dupa numarul de deputati): "Guvernul nu are ce sa se amestece in faptul ca cetatenii Republicii Moldova solicita redobandirea cetateniei romane. Atacurile impotriva Romaniei, mai ales in ultimul timp
, sunt primejdioase."

Anatol Petrencu, presedintele Miscarii "Actiunea Europeana": "Este vorba totusi despre o criza cu care se confrunta actuala guvernare de la Chisinau. E vorba despre o criza accentuata de apropierea alegerilor locale. Intotdeauna, in situatiile cand nu ai rezultate pozitive in domeniile economic, social, in domeniul politicii externe, dai vina pe vecin. Actuala guvernare a Republicii Moldova este romanofoba prin definitie."

Mariana Durlesteanu, studenta la Universitatea de Stat: "Scopul este stricarea definitiva a relatiilor cu Romania. "Veaceslav Balan, constructor, 41 de ani: "Asa le trebuie romanilor! De ce se baga peste noi? Ne descurcam si fara ei. Din ‘40 si pana acum n-am murit de foame. N-om muri nici de-acum incolo. Poate si vorbim aceeasi limba, dar noi suntem moldoveni." (Raisa Lozinschi)