vineri, 20 februarie 2009

O retragere pe placul ambelor palate

xact in ziua in care Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, isi anunta public demisia, redactiile mai multor ziare primeau un Armaghedon in care acesta era personaj principal. Documentul anonim vorbea despre mai multe firme ale sotiei lui Berinde, care ar fi avut datorii si intårzieri in depunerea bilanturilor la stat. Presedintele Consiliului Concurentei era acuzat ca nu ar fi trecut acele firme in declaratia de avere, pentru ca asa s-ar fi aflat ca este incompatibil cu functia pe care o ocupa

Demisia lui Berinde are insa si o alta conotatie. Acest personaj este cunoscut ca fiind un apropiat atåt al premierului, cåt si al presedintelui. La sfårsitul lui 2005, Consiliul Concurentei a demarat o ampla investigatie pe piata de retail a carburantilor. Rezultatele acestei anchete nu au fost facute publice nici påna azi. Exista informatii potrivit carora Berinde a refuzat sa semneze concluziile acestei anchete, desi investigatia a fost ceruta chiar de catre Traian Basescu

Intr-un interviu acordat in exclusivitate „Gardianului“, Mihai Berinde sustine ca a hotaråt sa demisioneze din cauza presiunilor la care a fost permanent supusa institutia pe care a condus-o. El a negat ca ar fi primit vreo alta functie la schimb, din momentul demisiei si påna in prezent. In ceea ce priveste Armaghedonul, Berinde sustine ca reprezinta de fapt o colectie de plångeri penale, depuse pe numele sau de indivizi nemultumiti de deciziile pe care le-a luat in ultimii 3 ani

(Dan Bucura)

Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a demisionat din functie dupa trei ani de la numirea sa in acest post, din motive personale. Berinde a anuntat, ieri, ca si-a depus demisia în urma cu o luna si ca astazi, 8 martie, este data la care expira termenul legal de 30 de zile de preaviz. Mihai Berinde nu a primit deocamdata nici o oferta pentru o functie publica. El va ramane profesor la Academia de Studii Economice, unde a activat si pana acum. Numele sau este vehiculat, insa, in mediile politice, ca posibil inlocuitor al ambasadorului Romaniei la Uniunea Europeana, Lazar Comanescu, al carui mandat a expirat.

Bataie pe postul ramas vacant
Daca demisia lui Mihai Berinde a luat prin surprindere mass media si opinia publica, ea nu reprezinta o surpriza absoluta in cercurile politice. Surse oficiale ne-au declarat ca presedintele Consiliului Concurentei a preferat sa plece din post cu doi ani mai devreme, in conditiile in care nimeni n-ar fi putut sa-l „clinteasca” pana in 2009, cand ii expira mandatul. Motivul real: presiunile politice la care personaje politice influente din esaloanele doi si trei ale Puterii l-au supus in ultimii ani. In mod evident, presiunile sunt strict legate de dosarele grele pe care Consiliul Concurentei le instrumenteaza de mai multa vreme, in jurul carora exista interese uriase. Un exemplu concret este dosarul pietei carburantilor, deschis de multa vreme si care, probabil, va ramane nesolutionat.

Postul lui Mihai Berinde este vizat, in principal, de fosti presedinti sau membri ai Plenului Consiliului Concurentei. Acestia au colaborat strans cu oameni influenti din PNL si din PD, pentru a-l constrange pe Berinde sa demisioneze. Ramane de cazut care tabara va domina, intrucat presedintele Consiliului Concurentei este numit de presedintele tarii la propunerea guvernului. In actualul context politic, este foarte probabil ca acest post sa dea ocazia unui alt razboi intre palate. Sau, cine stie, poate ca cele doua parti se vor intelege, iar Mihai Berinde va fi recompensat cu o functie de ambasador. Daca nu la Bruxelles, poate la Londra.

Dosare grele pe masa
Consiliului Concurentei
Faptul ca institutia Consiliului Concurentei este una cheie, nu mai e un secret pentru nimeni. O simpla rezolutie aplicata la finalul unei investigatii delansata la sesizare sau la autosesizare poate scoate din conturile unei companii sume de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro. Au simtit-o pe pielea lor patronii firmelor de pe piata cimentului, care au platit amenzi exorbitante dupa ce Consiliul Concurentei a constatat ca au facut intelegeri cu privire la preturile practicate. A fost si cazul firmelor de cablu, amendate anul trecut din aceleasi considerente. Cele mai importante investigatii derulate in prezent de inspectorii Consiliului Concurentei vizeaza posibile incalcari ale Legii Concurentei de catre marile companii de telefonie (Orange, Vodafone, Romtelecom), companii de pe piata gazelor (Distrigaz Sud si Romgaz Medias), banci (investigatie privind comisioanele percepute pentru platile prin carduri). Totodata, sunt in analiza dosarele pietelor medicamentelor, insulinei si a serviciilor pentru dializa, dar si dosarele unor mari companii din domeniul alimentar
, precum Kraft Foods. Cea mai recenta investigatie se refera la compania Colgate Palmolive, care a mai fost amendata de Consiliul Concurentei in urma cu cativa ani.
Miza acestor anchete? Miliarde de dolari pe care companiile vizate ar putea fi obligate sa le achite, daca investigatiile vor releva ca au incalcat legea, in detrimentul consumatorilor.

Ancheta pe piata petrolului, declansata la cererea lui Basescu
Teoretic, Mihai Berinde nu avea de ce sa demisioneze. Este de notorietate faptul ca are o relatie excelenta atat cu premierul Calin Popescu Tariceanu, cu care a colaborat strans de pe vremea cand lucra la Ministerul Comertului, cat si cu presedintele Traian Basescu. Presa a remarcat ca in septembrie 2005, Mihai Berinde a anuntat demararea unei investigatii pe piata carburantilor imediat ce Traian Basescu a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze daca repetatele majorari de preturi la benzina si motorina, aplicate de Petrom, sunt justificate. Berinde a declarat atunci ca investigatia a fost declansata „din oficiu, ca urmare a evolutiei comportamentului procesatorilor si distribuitorilor pe piata de retail a carburantilor”. Desi a trecut mai bine de un an si jumatate de la declansarea investigatiei, Consiliul Concurentei nu a finalizat inca ancheta. Presiunile pe aceasta speta sunt uriase, cu atat mai mult cu cat Mihai Berinde a fost acuzat, in repetate randuri, ca nu a intervenit pentru a opri monopolul OMV sI nici pentru a stopa cresterea aberanta a pretului gazelor naturale
. Si cum unul din actorii principali ai pietei carburantilor este Rompetrol, a carui dosar este anchetat de DNA, demisia devine mai usor de inteles.

Mihai Berinde a fost numit în functie la 2 martie 2004. Doctor în domeniul Relatiilor Economice Internationale, Mihai Berinde a ocupat mai multe functii înainte de aceasta data, printre care aceea de secretar de stat în Ministerul Economiei si Comertului, responsabil pentru Integrare Europeana si Cooperare Economica Internationala, Consilier al ministrului economiei si reprezentant al României la Organizatia Mondiala a Comertului.

Berinde: «In loc sa ne facem treaba, mergeam sa dam explicatii la Politie»

Cu o zi inainte sa expire cele 30 de zile de dupa demisia de la conducerea Consiliului Concurentei, presedintele Mihai Berinde a explicat pentru “Gardianul” câteva dintre motivele care l-au facut sa ia aceasta decizie.
- In urma cu o luna de zile ati hotarat sa demisionati de la Consiliul Concurentei. De ce acest gest?
- Intr-adevar mi-am depus demisia pe 6 februarie dupa care am fost in preaviz. Totul a pornit de la obiectivele pe care mi le-am propus si pe care le-am realizat in mandatul meu.
- Totusi, de ce ati mers pe varianta unei demisii “in secret”?
- Nu e vorba de nici un secret. O demisie depusa nu trebuie neaparat facuta publica. Am comunicat-o doar celor care m-au numit in aceasta functie apoi am asteptat sa treaca cele 30 de zile de preaviz. Nu sunt un om caruia sa-i placa circul. Poate ca altfel ar fi mers lucrurile daca opinia publica ar fi stiut de plecarea mea in urma cu o luna de zile.
- V-a fortat totusi cineva sa demisionati? Consiliul investiga mai multe dosare in care figurau nume grele...
- Din punct de vedere profesional nimeni nu m-a influentat sa iau aceasta decizie. Totusi, recunosc faptul ca nu mi-a convenit ca membrii plenului consiliului sa fie permanent chemati sa dea declaratii in legatura cu deciziile adoptate. Or, acest lucru se intampla din ce in ce mai des in ultima vreme. Se evita practic calea fireasca, aceea a justitiei. Pana si raportorii care au lucrat la anumite investigatii, au fost chemati si acuzati de abuz in serviciu, inainte ca o instanta sa stabileasca asa ceva. In loc sa ne facem treaba, mergeam sa dam declaratii la politie.
- In ziua in care s-a aflat de demisia dvs., a aparut pe piata un asa-zis armaghedon in care se vorbea despre incompatibilitatea functiei pe care o ocupati cu mai multe dintre firmele sotiei. Nu are acesta vreo legatura cu demisia?
- Asta nu e nici o noutate. De luni de zile circulau pe piata aceste anonime mincinoase. Calitatea de presedinte al Consiliului Concurentei nu este compatibila cu activitati comerciale realizate direct de presedinte sau prin interpusi. Sotia mea nu este un interpus. In momentul de fata singurele mele venituri sunt din salariu de la consiliu si din activitatea didactica pe care o prestez fara a incalca legea. In calitate de cetatean, sotia mea are dreptul sa desfasoare activitati comerciale.
- Multe dintre firmele sotiei, enumerate in Armaghedon, nu erau la zi cu plata darilor si a bilanturilor depuse la stat. Poate ca si asta a contat...
- In lista de care vorbiti sunt adaugate firme ai caror actionari nu au nici o legatura cu familia mea. Pur si simplu este vorba de o coincidenta de nume. Intr-adevar sotia mea are cateva firme, dar care sunt cu toate obligatiile achitate la zi.
- Ati condus Consiliul Concurentei de trei ani incoace. Care ar fi principalul obiectiv pe care aceasta structura l-a atins cu dvs. la conducere?
- Am reusit sa recuperam la bugetul de stat ajutoare ilegale acordate unor beneficiari, ajutoare care se ridica la circa 60 si ceva de milioane de euro, in 2005 si 2006. La fel de mari au fost si amenzile aplicate pentru practicile neconcurentiale de pe piata romaneasca.
- Ce aveti de gand sa faceti dupa ce veti elibera biroul
de presedinte? Veti mai accepta o alta functie publica?
- Deocamdata nu e cazul pentru ca nu mi s-a propus asa ceva. Ma voi canaliza in special pe activitatea didactica pentru ca in esenta sunt un profesor universitar. (Dan Bucura)