vineri, 28 noiembrie 2008

Bursa s-a lovit de pragul de 3.000 de puncte pe BET

Bursa a revenit ieri pe rosu, indicele BET inregistrand o corectie moderata de aproape 1%, fata de nivelul de referinta de marti, coborand din nou sub pragul suport de 3.000 de puncte. Cea mai mare scadere a fost consemnata de indicele societatilor financiare, BET-FI, care a pierdut 1,9%, urmat de scaderea indicelui energetic BET-NG, care a coborat cu 1,6% sub nivelul de referinta.
Scaderea de pe piata locala a fost in ton cu corectiile inregistrate pe pietele externe care inregistrau la ora inchiderii Bursei scaderi in medie de 2%.

"Evolutiile externe raman principalul factor care contribuie la scaderea de pe piata locala si la cresterea volatilitatii in piata. Comparativ cu pietele externe insa, piata locala pare ca se afla intr-o zona de rezistenta, perioada in care scaderile sunt ceva mai temperate. In viitor insa ma astept la o corelare cu pietele de afara, ceea ce inseamna o corectie apreciabila", a declarat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital. Companiile petroliere au consemnat ieri corectii de pana la 3,7%, in cazul titlurilor Petrom (SNP), care au coborat la pretul de 0,181 lei/actiune, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 3,2% fata de nivelul de referinta, atingand un pret pe actiune de 0,0184 lei.
In sectorul utilitatilor, titlurile Transelectrica (TEL) au coborat cu 0,8% sub nivelul de referinta, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au reusit sa inchida in urcare, cu o apreciere de 0,8%.
"Spre deosebire de pietele externe, piata locala nu are adancimea necesara si nu ofera asa-numitele actiuni refugiu, in sectorul utilitatilor, alimentar sau farma. Este o bila mare neagra pentru piata de la Bucuresti acest lucru. Cea mai buna solutie in astfel de momente raman banii lichizi sau titlurile de stat sau depozitele bancare", a adaugat Lupsan.
Societatile financiare de investitii au inregistrat corectii ceva mai temperate, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 3,4%, pana la pretul de 0,705 lei/actiune. In topul scaderilor au urmat actiunile SIF Transilvania (SIF3), cu 2,1%, si respectiv actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), fiecare inregistrand o scadere de 1,5%.
Cea mai mica corectie din randul SIF-urilor de ieri au inregistrat-o actiunile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut doar 0,8%, atingand un pret de tranzactionare de 0,64 lei/actiune.
"Toata lumea isi va indrepta atentia catre confirmarea sau infirmarea vestilor din piata, o calmare a spiritelor in piata fiind posibila cel mai devreme in primavara", a incheiat Lupsan.
In sectorul financiar titlurile BRD au revenit in scadere, coborand cu 0,6% sub nivelul de referinta de marti. Actiunile bancii s-au tranzactionat ieri la un ultim pret de 8,2 lei/actiune. Titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au pierdut 0,5%, coborand la nivelul de 0,198 lei/actiune.
Pe plan extern, corectiile inregistrate de principalii indici bursieri au fost mai pronuntate, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele francez CAC 40, care a pierdut 2,5%, coborand aproape de pragul suport de 3.000 de puncte.
Indicele german DAX a pierdut in sedinta de ieri 1,9%, in vreme ce indicele britanic FTSE 100 a coborat cu 1,7% sub nivelul de referinta.