Actiunile combinatului chimic s-au prabusit ieri cu 15% dupa anunt.
Combinatul chimic Azomures (AZO) va trimite in somaj tehnic inca aproximativ 1.000 de angajati, din cauza lipsei de comenzi, dupa ce in urma cu doua saptamani altor 250 de angajati le-a fost suspendat temporar contractul de munca.
Aproximativ o mie de muncitori ai Azomures, reprezentand jumatate din numarul total al angajatilor, vor intra de luni in somaj tehnic, potrivit unor surse din conducerea unitatii, citate de Mediafax. Potrivit acestora, perioada de somaj tehnic va fi cuprinsa intre 1 decembrie - 12 ianuarie 2009. Compania are circa 2.500 de salariati.
"Din pacate nu putem oferi deocamdata mai multe detalii despre aceasta decizie datorita statutului de societate listata la Bursa. Am vorbit cu sindicatele si in decursul zilei de astazi speram sa inaintam un comunicat oficial catre Bursa de Valori", spune Angela Podina, directorul administrativ al Azomures.
"Decizia de a trimite in somaj tehnic o parte a angajatilor vine ca urmare a pretului produselor chimice, care este destul de scazut, precum si a lipsei de cerere. In plus, nu putem sa livram la preturi inferioare costurilor de productie. Avem surplus de stocuri si nu este normal sa continuam productia in momentul de fata", spune Podina.
Directorul administrativ specifica faptul ca Azomures nu doreste sa faca disponibilizari si ca nu a realizat niciun proiect in acest sens, somajul tehnic fiind cea mai buna solutie. Pe perioada de somaj tehnic, salariatii vor primi 75% din salariu, potrivit contractului colectiv de munca.
"Nu vrem sa facem disponibilizari. In momentul de fata se simte o lipsa puternica a personalului calificat, iar somajul tehnic ne poate garanta faptul ca angajatul va reveni la locul de munca in termen de 24 de ore de la cerere", spune Podina. Societatea a mai trimis in somaj tehnic circa 250 de angajati in urma cu doua saptamani, ca urmare a efectelor crizei internationale care au dus la scaderea cererii de ingrasaminte chimice, precum si a preturilor pe piata interna si externa. Azomures a oprit astfel instalatia de amoniac IV si sectia de ingrasaminte complexe NPK.
Potrivit unei raportari emise de societate la momentul respectiv, pe perioada suspendarii contractelor individuale de munca salariatii vor ramane la dispozitia societatii, astfel incat, in cazul in care conditiile economico-financiare si de piata se imbunatatesc, activitatea societatii sa poata fi reluata in cel mai scurt timp.
"La inceputul activitatii combinatului cea mai mare parte a productiei era destinata cererii interne, dar intre timp lucrurile s-au schimbat. In momentul de fata circa 60% din productie merge spre export, insa am intrerupt intotdeauna contractele de export in momentul in care a existat cerere in tara", spune Podina.
Azomures a realizat in primele noua luni ale anului un profit net record de 196 mil. lei (53,9 mil. euro), fata de pierderi de 7,5 mil. lei in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a crescut in aceeasi perioada cu 80%, la 963 mil. lei (264,6 mil. euro), in conditiile in care pretul ingrasamintelor chimice pe pietele externe a atins niveluri record in acest an, scumpindu-se chiar de 3-4 ori fata de anul trecut.
Titlurile Azomures au pierdut ieri aproape 15% pe Bursa, dupa aparitia stirii, scazand de la un pret de 0,224 lei/actiune la 0,191 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea societatii se ridica la 26,3 mil. euro (100,5 mil. lei).
Lipsa cererii si scaderea preturilor produselor chimice au afectat in ultimele luni mai mute societati din sectorul chimic. Astfel, Amonil (AMO) a oprit in luna septembrie instalatiile de productie a ingrasamintelor chimice pentru remedierea unor probleme tehnice, specificand faptul ca va reveni cu un comunicat atunci cand acestea vor fi redeschise. Din acel moment, insa, societatea nu a oferit nicio declaratie in acest sens. La Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) conducerea a decis reducerea cu 20% pana la 40% a activitatii combinatului, din cauza reducerii cu mai mult de jumatate a cererii de produse petrochimice, atat pe piata interna, cat si pe cea externa. De asemenea, conducerea combinatului a anuntat ca va disponibiliza circa 500 de oameni, majoritatea pensionari si cei care se apropie de pensionare, dintr-un numar total de 4.800 de salariati.
Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare (RRC), a declarat de curand ca isi va reduce in perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009 cu aproximativ 55% productia de polimeri, ca efect al crizei financiare internationale. Masura va avea ca efect trimiterea in somaj tehnic a circa 24% din angajati, dintr-un numar de circa 450 de salariati.